1. Świeże owoce i warzywa
Spożywanie owoców i warzyw obniża ryzyko chorób serca, raka i nadciśnienia. Owoce i warzywa zawierają również ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały oraz błonnik pokarmowy. Owoce są naturalnie słodkie, więc mogą zastąpić inne mniej zdrowe przekąski, po jakie zwykle sięgamy. Owoce można podawać w całości, w plasterkach , kroić na pół, w kostki lub w ćwiartki. Z owoców i warzyw można przygotować:
– mus lub koktajl, przygotujesz miksując same owoce lub owoce i warzywa z sokiem, jogurtem, mlekiem.
– sałatkę, kubek owocowy, słoiczek z warzywami pokrojonymi w słupki i dip.
2. Suszone owoce i chipsy warzywne
Suszone owoce i warzywa mogą być przechowywane znacznie dłużej niż świeże i być wygodną przekąską, szczególnie podczas długich podróży. Kawałek suszonego owocu zawiera mniej więcej taką samą ilość składników odżywczych, jak owoc świeży zawiera też do 3,5 razy więcej błonnika, witamin i minerałów. Jednymi z najlepszych suszonych owoców, jakie możesz wybrać są:
– jagody goji pełne przeciwutleniaczy i potężnych właściwości leczniczych. Nie tylko świetnie nadają się do dodania koloru misce musli, ale także są pyszne. Najczęściej sprzedawane w formie suszonej, możesz je dodać do owocowej sałatki, jogurtu lub koktajlu.
– suszone morele zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy w tym witaminy A oraz żelaza i potas. Jedzenie ich obniża poziom złego cholesterolu i poprawia trawienie, Suszone morele są beztłuszczowe, niskokaloryczne i smaczne.
– daktyle zawierają przeciwutleniacze i dużo błonnika, sprawdzają się świetnie jako zdrowy słodzik i baza do batonów domowej roboty.
Jeśli chcesz zamienić czymś przetworzone solone przekąski bez rezygnacji z chrupania, wybierz świeże warzywa z hummusem lub domowe chipsy warzywne.
3. Pełnoziarniste tortille
Przygotuj zdrowy wrap na szybką przekąskę. Faszeruj pełnoziarniste tortille warzywami, kurczakiem, hummusem, możesz je zawinąć i pokroić w małe rulony, dzięki takiej formie łatwo zapakujesz je do pracy czy szkoły.
4. Granola i Batony Zbożowe
– Granola to taka zdrowsza wersja płatków śniadaniowych mieszanka prażonych płatków owsianych, orzechów i słodzika, takiego jak cukier lub miód. Może również zawierać inne ziarna, dmuchany ryż, suszone owoce, nasiona, przyprawy, czekoladę i masło orzechowe.
– Batony zbożowe mogą być pożywną przekąską, jednak trzeba uważać na zawarty w nich cukier, alternatywą może być własnoręczne przygotowanie batoników.
5. Orzechy
Są wyjątkowo zdrowym wyborem, ale ponieważ to bardzo kaloryczna przekąska, mała ich garść to rozsądna porcja. Z powodzeniem można jeść orzeszki ziemne, pistacje, migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca czy brazylijskie.